Újabb szarvasi térképpel bővült a GEOGO

Kerékpáros túra Szarvasról Szarvasra

Újabb szarvasi túraútvonallal bővült a GEOGO kínálata. Rohonyné Urbancsok Zsuzsa egy új lehetőséggel gyarapította az országos listát-

Rajt és a cél Szarvas város Fő tere, ahol a Ceres-kút rekonstruált változata áll a földművelés római istennőjének szobrával.
A 44 -es úttal párhuzamos kerékpárúton haladva Békéscsaba irányába, elhagyva a város határát jelző táblát, jobb oldalon két nagy üzem előtt haladunk el. Először az 1989-ben zöldmezős beruházásként épült Gallicoop Zrt üzemét láthatjuk, ahol a friss pulykahúsok mellett már közvetlen fogyasztásra szánt, korszerű termékeket is gyártanak. Közvetlenül mellette áll a 25 éve működő Corteva Agriscience, amely a világ egyik legnagyobb vetőmag üzeme.
A kerékpárúton haladva először a már őskorban is lakott Csabacsűd nagyközséget érintjük, majd a tipikus alföldi mezőgazdasági községet Kardost, ahol letérve a kerékpárútról Örménykút község irányában közúton haladunk tovább.
Örménykút a nevét arról a Décsi-laposban található kútról kapta, amelynél hajdanában az Erdélyből Pest felé vásárra igyekvő örmény kereskedők itatták jószágaikat. A későbbiek folyamán a területet a megye sok helyéhez hasonlóan Harruckern báró telepítette be Szarvas részeként az 1700-as években.
A kitűnő talaj, az alföldre jellemző időjárási és csapadékviszonyok végig a történelem során a mezőgazdaságot kínálták fő megélhetési forrásként az itt élőknek. A község Fő terét elhagyva a Szarvas-Mezőberényi útra fordul az útvonalunk. A régen szebb napokat látott „berényi út” kb. 8 km -en át erősen kátyús, de kellő óvatossággal, esős időben is járható. A Szarvasig tartó útszakaszon több tanyában laknak még, de sok az elhagyott lakatlan épület is.
A XIX. századi kolerajárványok áldozatainak emlékét ma is őrzik a koleradombok, amelyek tömegsírok a szántóföldön, a megművelt területeken. Örménykúttól 12 km -re az útról is jól látható egy domb a Kolera kereszttel.
A már jó minőségű, felújított útszakaszon Magyarország legnagyobb biogázüzeme mellett haladunk el. Az állattartó telepek szerves trágyáját és az élelmiszergyártás rothadó hulladékát hasznosító üzem 12,5 millió köbméter biogázt állít elő, és a megtermelt villanyáram 18-20 ezer ember fogyasztását fedezi.
A 443 -as úton áthaladva visszakanyarodunk Szarvas irányába, és a kerékpárúton a város Fő térén fejezzük be túránkat.

Hír: